Trafik sigortası ve KASKO araç sürücülerini kapsayan iki tür sigortadır. KASKO kara taşıtları sigortası olarak bilinir. Kişinin aracının çalınması, kaza geçirmesi, hasar görmesi gibi durumlarda KASKO devreye girerek kişinin hasarını karşılar. Trafik sigortası ise kişinin kendi aracını değil kaza anında zarar verdiği aracı kapsar. Bir kaza anında trafik sigortası devreye girerek zarar gören aracın ve kişinin maddi ve bedensel zararları karşılanır.
Trafik sigortası trafiğe çıkan her araç sahibinin yaptırması zorunlu olan bir sigortadır. Bu sigortayı yaptırmayan araç sahipleri için cezalar uygulanır. KASKO ise zorunlu değildir. Bu iki sigorta bu yönleri ile birbirinden ayrılır. Bir kaza söz konusu olduğunda KASKO ve trafik sigortası devreye girerek kişinin hem kendi aracındaki hem de karşıdaki araçtaki hasarlar karşılanmış olur.
Alkollü kaza sonucunda bir hasarla karşılaşıldığında bunun trafik sigortası ya da KASKO tarafından karşılanıp karşılanmayacağı çoğu kişinin merak ettiği bir durumdur. Bu sorunun yanıtını şu şekilde açıklayabiliriz:
Alkollü araç kullanmak trafik kurallarına tamamen aykırıdır. Bu durumda bir kaza söz konusu olduğunda aracınızın eğer KASKO’ su varsa devre dışı kalır. Bu kurallara aykırı durum için kendi aracınızda oluşan hasarlar KASKO tarafından karşılanmaz. Ancak trafik kurallarına göre sorun teşkil etmeyen 0.50 promil altında bir promil ile kaza gerçekleşmiş ise KASKO devreye girebilir. Bu durum sadece küçük araçlar içindir. Ticari araç ve büyük araç sürücüleri böyle bir kaza ile karşılaştığında KASKO tamamen devre dışı kalır.
Alkollü kaza sonucu oluşan hasarlar için KASKO bu şekilde çalışır. Trafik sigortasında ise durum başkadır. Bu durumda çeşitli incelemelerle sonuca varılır. Trafik sigortası için de durum şu şekilde açıklanabilir:
Alkollü araç kullanmak sonucunda bir kaza gerçekleşti ise karşıya verilen hasarı karşılamak için trafik sigortasının devreye girmesi beklenir. Ancak bu gibi durumlarda trafik sigortası bazen devreye girerken bazen devreye girmez. Trafik sigortasının devreye girip girmemesi için alkolün kazaya etkisi incelenir. Eğer alkol kaza ile doğrudan etkili ise trafik sigortası devreye girmez ancak bu durumun kazaya pek bir etkisi yoksa ancak o zaman trafik sigortası devreye girebilir.
Alkollü araç kullanmak sonucunda bir kaza gerçekleşmiş ise trafik sigortasının devreye girip girmemesine karar vermek için bir ekip tarafından inceleme yapılır. Bu ekipte bir trafik uzmanı, hukukçu ve nöroloji doktoru bulunur. Bu ekip kazayı inceleyerek kazanın alkol ile ilgili olup olmadığına karar verir. Uzmanlar kazayı belirli açılardan inceleyerek alkolün kazaya olan etkisini tartışır. Kazanın neden meydana geldiğine ve nasıl sonuçlandığına bakılır.
Hiçbir durumda alkollü araç kullanmamak gerekir. Alkollü araç kullanmak kişinin kendisine ve çevresine zarar verecektir. Alkolün etkisi ile birçok trafik kazası meydana gelebilir. Bu kazalar can ve mal kaybına neden olabilir. Bu nedenle alkollü araç kullanmamak gerekir.