Trafik sigortası araç sürücülerinin trafiğe çıkarken yaptırmak zorunda oldukları bir sigorta türüdür. Bu sigorta bir kaza anında verebileceğiniz maddi ya da bedeni zararları güvence altına alır. Çoğu sürücü zorunlu trafik sigortasını KASKO ile karıştırmaktadır. KASKO zorunlu olmayan ve kişinin kendi aracını sigortalayan bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası ise kişinin kendi aracını değil kaza anında vereceği zararlara karşı karşıdaki aracı ve kişiyi koruyan bir sigortadır.
Trafik sigortası kaza anında vereceğiniz maddi ve bedeni zararları kapsar. Burada kazanın büyüklüğü ve verilen hasar dikkate alınır. Kaza sonrası öncelikle karşıdaki araca verilen maddi hasar karşılanmalıdır. Daha sonra zarar gören kişilerin hastane masrafları ve sağlık giderleri karşılanmalıdır. Zarar gören araç ve kişi sayısına göre farklı teminatlar uygulanır. Bir ölüm durumunda ise kişinin defin giderleri ve ailesine manevi tazminatın karşılanması söz konusu olacaktır. Trafik sigortası böyle kaza durumlarında vereceğiniz zararlar için sizi güvence altına alır.
Bu sigorta bir yıllık poliçelerle yapılır. Bir yıllık poliçe döneminde herhangi bir kaza ve hasar olmaması durumunda sonraki yıllara hasarsızlık indirimi yapılarak devam edilir. Trafik sigortasının fiyatları aracın türüne, aracın bağlı olduğu şehre, aracın daha önce kaza yapıp yapmadığına göre değişir. Trafik sigortası yaptırmamanın da bazı cezaları vardır. Zorunlu olan bu sigortayı herkes yaptırmak zorundadır ve yaptırmayanlara da bazı yaptırımlar uygulanır. İşte trafik sigortası yaptırmayanlara uygulanan cezalar:
Trafik Sigortası Yaptırmayanlara Uygulanan Cezalar
Trafik sigortası yaptırmayan ya da geciktiren araç sürücülerini bazı cezalar bekliyor. Öncelikle bu sigortayı yaptırmayan sürücülerin ödeyeceği 144 TL’ lik bir ceza uygulanıyor. Bu cezayı 10 gün içerisinde peşin ödeyen araç sahipleri için ceza indirimi uygulanıp 108 TL’ lik bir ödeme yeterli oluyor. 144 TL değerindeki bu cezanın ödemesini geciktirenler için ise gecikme zammı uygulanıyor. Bir ay gecikmeli miktar 152,2 TL, iki ay gecikmeli miktar 158,76 TL, iç ay gecikmeli miktar ise 166,69 TL olarak ödeniyor.
Trafik sigortası cezaları yalnızca bununla kalmaz. Araç sürücüleri bir yıllık poliçelerle yapılan bu sigortayı yeniletmek için gecikirlerse de ceza ödemek durumunda kalırlar. Eğer poliçe tarihinden bir gün sonra bu sigorta yeniletilirse %5 gecikme zammı uygulanır. Daha fazla geciktirilirse her ay için yine %5 gecikme zamları uygulanmaya devam eder. Bu zamlar en fazla %50 zamma kadar uygulanabilir. Yani araç sahiplerinin böyle fazla ödemelerle karşılaşmaması için trafik sigortalarını zamanında yaptırmaları gerekir. Ayrıca sigortasını zamanında yaptırmayan kişiler sene içerisinde kaza yapmamış olsa bile hasarsızlık indirimi hakkını kaybeder.
Sigortası olmayan bir araç trafiğe çıktığında ve bu yetkili kişiler tarafından fark edildiğinde ise başka bir ceza sistemi uygulanır. Trafik sigortası yaptırmamış ya da geciktirmiş bir araç trafikte fark edildiğinde trafikten men cezası uygulanır. Öncelikle araç çekici yardımı ile otoparka götürülüyor. Araç sahibi trafik sigortasını yaptırmadan aracını geri alamıyor. Trafik sigortasında ise gecikme zammı uygulanıyor. Ayrıca aracın otoparkta kaldığı her gün için araç sahibi otopark ücreti ödemek durumunda kalıyor. Ayrıca çekici ücreti de araç sahibinden tahsis ediliyor. Tüm bu ücretler bir araya geldiğinde araç sahibi yüklü bir para ödemek zorunda kalıyor.
Tüm bu yaptırımlarla ve maddi cezalarla karşılaşmamak için trafik sigortasını zamanında yaptırmak oldukça önemlidir. Trafik sigortası yaptırılmadığında ya da geciktiğinde araç sürücüleri sigortaya ödeyeceği miktardan daha fazlasını cezalara ve gecikme ücretlerine öder. Tüm bu maddi yükten kurtulmak için trafik sigortasını zamanında yaptırmak şarttır.